Datça denilince akla gelen bal, badem balık üçlüsüdür. Şubat ayında Datça yarımadasının rakım bakımından yüksek yerlerinden kuş uçuşu Datça’ya baktığınız zaman kar yağmış gibi bir görüntü gözükür ki bunlar çiçek açmış badem(payam) ağaçlarıdır.
‘’Acelen varsa ne işin var Datça’da.’’ Datça’nın bu ünlü sözünden anlaşılacağı üzere Datça’nın güzelliklerinin tadını acele etmeden, doyasıya ve büyük bir sakinlik ile gezmek, dolaşmak, tatmak gerek. Gezerken Arnavut taşlı ara sokakları sizi bazen Can Yücel’in evine çıkarırken, bazen de ara sokaklarda kendinizi kaybetme deneyimi yaşatır.
Koy ve bük demişken öncelikle bunların anlamları hakkında bilgi vermek isterim. Bük, denizcilerin dar koylara verdiği isimdir. Ovabükü, Hayıtbükü, Palamutbükü, Kurubük, Kızılbük Datça’nın en güzel büklerinden, en bilinen ve arabayla ulaşım sağlanabilinen bükleridir. Datça’da toplamda 52 koy ve bük yer alır.
Datça’ya en yakın havalimanları; Milas-Bodrum ve Dalaman-Bodrum havalimanlarıdır. Dalaman havalimanı ile Datça arası 162km, Milas havalimanı ile 196 km’dir. Dalaman havalimanından Marmaris’e Havaş seferleri düzenlenmektedir . Marmaris otogarından Datça’ya 1 saat 15 dakikada ulaşabilirsiniz. Milas havalimanından kiralık araç veya özel transfer araçları ile Datça’ya ulaşım sağlayabilirsiniz.