Datça’da Yeme-İçme Önerileri

Datça denilince akla gelen bal, badem balık üçlüsüdür. Şubat ayında Datça yarımadasının rakım bakımından yüksek yerlerinden kuş uçuşu Datça’ya baktığınız zaman kar yağmış gibi bir görüntü gözükür ki bunlar çiçek açmış badem(payam) ağaçlarıdır. Her yıl Şubat ayının 2.haftası Badem çiçeği festivali yapılır. Festival tarihi ve detayları için Datça Belediyesi’nin internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz. (www.datca.bel.tr/etkinlikler)

Datça hem Ege hem de Akdeniz lezzetlerini bir arada bulunduruyor. Datça yarımadasının dağlarında yetişen birbirinden özel bitkilerle şifalı karışımlar yapılıyor. Datça’ya gelirken dağlara dikkatli bakarsanız arı kovanlarını görebilirsiniz. Akdeniz ve ege sularının en lezzetli balıklarını da burada tadabilirsiniz.

Eğer damak zevkiniz farklı lezzetlere açık ise; Datça’ya özgü Garavilla (Salyangoz) yemenizi muhakkak öneririz. İlk yağan yağmurlarda toplanan salyangozlar kabuklarıyla beraber pişirilir, yöresel baharatlar ile harmanlanır sıcak olarak servis edilir. Tabi ki de Datça’nın gözbebeği Bademi ise hem tatlılarda hem de mezelerde bolca kullanılıyor. Meşhur Acıbademli gazozunu denemeden dönmemenizi öneririz.

DATÇA’DA TEKNE TURU

Tur tekneleri Datça’da Kumluk plajından sabah saat 10:00/10:30 arası hareket ediyor ve akşam 18:00 gibi geri dönüyor. Genelde turların rotası; İncekum, Akvaryum, Dilek Mağarası, Palamutbükü, Hayıtbükü ve Domuz Çukuru rotası oluyor.
Özellikle bu rotada başlıca;Domuz Çukuruna olmak üzere sadece deniz yoluyla ulaşımı mümkün olan birçok koyu görüp, yüzme fırsatı bulabilirsiniz.

DATÇA’DA ALIŞVERİŞ

Datça kültüründe önemli bir yere sahip olan ipek dokuma ürünleri ve el işlemesi ürünleriniyerli halkın akşam kurdukları tezgahlarından alabilirsiniz. Cumartesi günü kurulan halk pazarından ise Datça’nın dağlarında yetişmiş çeşitli otları bulabilirsiniz. Bunun yanında Zeytin, Zeytinyağı, Bal, Badem ve Datça’da yetişen üzümlerden yapılan Şarapları da hediye olarak tercih edebilirsiniz.